Background Image

 

 

 

 

 

Volwassenen

Volwassenen met (vermoeden van) ASS en/ of ADHD die problemen ondervinden in het dagelijks uitvoeren van hun taken, kunnen bij Ergotherapie Rozemarijn terecht.

Dit kan zijn doordat het lichamelijk niet (meer) lukt, maar ook doordat het niet (meer) lukt om deze te plannen, om tot de handeling te komen of deze te organiseren (waar moet ik beginnen, wanneer moet ik het doen en wat heb ik ervoor nodig).

Denk hierbij onder andere aan de volgende situaties:

- moeite met het lichamelijk uitvoeren van huishoudelijke taken: door pijn of vermoeidheid kun je minder doen, niet meer weten hoe je alle taken moet afmaken in een week, waar je moet beginnen

" In de ochtend als ik aangekleed ben, weet ik vaak niet hoe ik de rest van de dag door moet komen omdat ik dan al mijn energie al verbruikt heb, ik ben dan zo moe dat ik mij er wanhopig en moedeloos van voel."

- moeite met het plannen en bedenken van de volgorde van taken: waar moet ik beginnen, in welke volgorde, wat zal ik wanneer doen, het is chaos in mijn hoofd hoe krijg ik alles nu geordend?

"Ik weet gewoon niet meer waar ik moet beginnen in mijn huishouden, dus doe ik maar niks meer, en alles is nu zo'n rommel en wordt vies, waar ik me aan erger en mij nutteloos voel en een slechte ouder (of partner)."

- problemen in het vinden of volhouden van bezigheden, hobby's of vrijwilligers werk: oude hobby's lukken niet meer of passen niet meer bij je. Wat nu? En vooral wat past wel? 

- Sommige (zintuiglijke) prikkels komen te hard binnen waardoor je volledig overspoeld wordt en niet meer weet wat je moet doen, je kunt je zelfs lichamelijk ziek voelen

"Als ik rond 17 uur nog naar de supermarkt ga, dan raak ik al snel in paniek: al die bewegende mensen, het felle licht in de winkel, de muziek en het gepraat maken dat ik hoofdpijn krijg, niet meer na kan denken wat ik nodig heb, ik voel mijn hartslag op hol slaan en ik kan alleen nog maar snel zonder iets gekocht te hebben nar buiten rennen. Het liefste zou ik dan mijn ogen en oren dicht houden tot ik weer rustig ben."

 

Herken je je in de hierboven genoemde voorbeelden?

Heb je andere problemen in het uitvoeren van je dagelijkse handelingen en heb je een ASS/ ADHD brein?

Neem gerust contact op!

Samen kunnen we bekijken of ik vanuit de praktische insteek van de ergotherapie problemen die onbegrepen lijken toch weer wat grijpbaarder kan maken, of in stapjes de chaos minder chaotische kan laten zijn!